In 1843, zo’n 30 jaar nadat de eerste plaggenhutten langs “de Dedemsvaart” waren verschenen welke de veenkolonie Dedemsvaart hadden gevormd, besloten Mannus en Alijda Dorgelo hun bakkerij te openen aan Sluis 6. In die tijd zat er ook nog een kruideniersafdeling in de winkel en was er dus van alles te verkrijgen; van koffie en eieren tot brood en koeken. Er stond zelfs een toog waar menig neutje is genuttigd.


Aan Sluis 6 heeft de winkel drie generaties lang bestaan, totdat Albertus en Jo Dorgelo in 1945 het pand aan de Wisseling 15 kochten om daar hun bakkerij in voort te zetten. Niet lang daarna, in 1953, werd ook het pand ernaast gekocht, omdat deze uitgerust was met een volledige banketbakkerij en nummer 15 alleen een broodbakkerij behuisde.


In de jaren die hierop volgden, werd de behoefte aan gespecialiseerde bedrijven steeds groter en zijn we ons dan ook volledig op banket gaan richten. Aan het assortiment werden ook steeds meer producten toegevoegd zoals puddingen en bonbons, die in de eigen chocolaterie worden gemaakt. Maar ons bekendste product bleef altijd de hazelnoottaart die de klanten nog steeds van heinde en verre komen halen.


Het bedrijf bleef groeien en er werd een grotere, moderne bakkerij bijgebouwd. Tevens werd in 1985 een filiaal in Zuidwolde geopend. Inmiddels was oudste zoon Herman bij het bedrijf gekomen en deze traditie is onlangs voortgezet doordat Nico Dorgelo hetzelfde vak heeft gekozen en nu samen met zijn vader de banketbakkerij runt. Vanaf 1 oktober 2006 is de winkel in Zuidwolde gesloten en leveren wij ons assortiment aan Bakkerij Drost.Ons 150 jarig jubileum werd in 1993 gevierd met een open dag. Het halve dorp liep uit om de bakkers op hun vingers te kijken, demonstraties van speciale taarten bij te wonen en om natuurlijk veel te snoepen. En tegenwoordig wordt er steeds meer van onze producten gesnoept, aangezien we die nu ook leveren aan verscheidene zaken in Overijssel en Drenthe.


Banketbakkerij Dorgelo aan de Wisseling 13 wordt vandaagdedag gerund door Herman & Petra en Nico & Esmeralda Dorgelo samen met 10 enthousiaste medewerkers.


Mocht u een keer langskomen bij ons bedrijf dan is dit al van verre te herkennen door de levensgrootte vlaggen met banketbakkers Herman Dorgelo en Nico Dorgelo erop. Deze vlaggen werden in september 2010 opgehangen tijdens de verbouwing van onze winkel.


De winkel heeft een bijzondere uitstraling door enkele prachtige Romeinse muurschilderingen, gemaakt door een kunstschilder uit Amsterdam. Banketbakkerij Dorgelo is een vakkundig en modern bedrijf waar nog steeds met veel energie aan nieuwe ideén gewerkt wordt. We zijn dan ook zeer verheugd dat we na 171 jaar nog steeds garant kunnen staan voor heerlijk gebak en een goede service en hopen dat we nog vele jaren vakmanschap aan onze geschiedenis kunnen toevoegen!